Bij deze delen we het voorwoord van 2018

Hieronder kunt u het voorwoord vinden dat wij gebruikt hebben tijdens wereldlichtjesdag 2018:

 

Welkom

 

Vanavond zijn wij hier samen omdat wij allemaal afscheid hebben moeten nemen.

Afscheid, niet zomaar…hoie tot morgen, nee afscheid voorgoed. Sommigen hebben de kans gekregen om afscheid te nemen anderen niet. Ineens was diegene waar men zo van houd er niet meer. Zeker is, dat het overlijden van een dierbare veel verdriet veroorzaakt. Opa, oma, Vader moeder. Maar het verlies van een kind is niet zoals het hoort. Als ouder hoor je niet je kind te overleven.

Een moeder verwoordde het laatst zo,

Gedachtekronkels in mijn hoofd.

Jouw stem, jou lach, jou geroep onder het gamen, jou geur en je droge humor. Dat zijn de dingen waar ik nog steeds een brok van in mijn keel krijg…. Letterlijk n knoop in mijn maag….eten wat niet zakt, blijft hangen in mijn keel….ademhaling die stokt….uit het topje van mijn longen….diep naar lucht happen…mijn longen vol zuurstof…maar toch kortademig en moe zijn. N snik in mijn ademhaling kokhalzen misselijk gevoel. Huilen zonder tranen, schreeuwen zonder geluid. Zoeken zonder te vinden. Met zijn allen maar o zo eenzaam. Kijken maar niet zien. Luisteren en niet willen horen.

Ingrid de moeder van Tom beschrijft wat wij als ouders van overleden kinderen voelen en dagelijks mee maken. Ik lees haar blog en denk zie je ik ben het niet alleen die dit zelfde meemaakt en voelt. De heimwee en het altijd aanwezige verdriet diep in je dat nooit nooit meer weg gaat.

Precies daarom zijn wij hier  vanavond, om dit verdriet te delen. Praat met elkaar vanavond, vertel je verhaal onder elkaar en merk dan dat je niet alleen bent met gevoelens van totale vertwijfeling. Je zult  jezelf herkennen in andermans verhaal.

Het is nu bijna 7 uur. Over de hele wereld herdenkt men op dit moment het overlijden van een dierbare. Daarom houden wij nu een minuut stilte. Daarna geef ik het woord aan Huub die jullie door de avond heen zal praten.

Dank jullie voor je komst en wens jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd van feestdagen en begin van alweer een nieuwjaar zonder…..